Kinderkampen

Stichting Oekroe is eind 2002 begonnen met het doel zich met jongeren in te zetten voor jongeren in Oost-Europa. Direct werd in 2003 groots uitgepakt met drie Kinderkampen in Oekraïne. Sindsdien zetten jaarlijks vele jongeren en wat oudere mensen zich in voor de minder bedeelden in het Westen van Oekraïne.

De kinderen kijken ontzettend uit naar deze Kampen. Met drie Kampen kunnen we zo’n 200 kinderen een fantastische vakantie geven, waarin ze kunnen kennismaken met de beste Vriend die je je maar kunt wensen! Per Kamp zijn ongeveer 7 Nederlandse jongeren betrokken bij de organisatie ter plekke, zij worden ondersteund door Oekraïners. De Nederlandse jongeren zijn vanaf het begin betrokken bij de organisatie. Het inzamelen van geld, teambuilding, bedenken van programma’s, enz., zijn taken die verricht moeten worden.

Er is natuurlijk veel geld voor nodig om de Kampen zelf te bekostigen (huur van de Locaties, voeding, tolken, medische zorg, etc). Hoeveel geld er precies nodig is hangt af van de wisselkoers en van de inflatie die in Oekraïne behoorlijk hoog is.De eigen bijdrage is maximaal € 600,-. Dit geld wordt alleen gebruikt voor de heen- en terugreis, voor het verblijf aldaar en dergelijke. Blijkt na afloop van de Kampen, dat de eigen kosten minder geweest zijn dan € 600,-, dan kan men dit bedrag terugkrijgen of in de pot laten zitten, om zieke kinderen mee te helpen.

Van 2020 t/m 2023 konden de kampen vanwege corona en de oorlog helaas niet doorgaan. Financieel heeft Stichting Oekroe gedurende deze periode plaatselijke kampen gesteund in ondermeer Hlynsk, Dunavitsie, Lavki, Shepetivka en Svalyava. Hierdoor konden de kinderen toch even uit hun vaak erbarmelijke dagelijkse omstandigheden zijn en een fijne kamptijd hebben.

Op 27 juli 2024 vertrekken 6 Nederlandse vrijwilligers naar Moldavië om daar met Moldaviërs twee 5-daagse kinder/jongerenkampen te houden. Een kamp in het dorpje Mihaileni en één kamp in de plaats Soldanesti. In deze kampen komen kinderen uit troosteloze situaties. Daarnaast ondersteunt de Stichting Oekroe financieel een aantal plaatselijke kampen in Oekraïne.

Wilt u een Oekraïens kind sponsoren voor 1 of 2 weken, download dan het adoptieformulier en vul dit in! adoptie formulier 2024
aantal keren gedownload: 8

Ervaringen van kinderen die op Kamp zijn geweest

Ik heb nooit gedacht dat ik de mensen zou ontmoeten die vele jaren geleden voor onze familie het kindertehuis hebben gebouwd. Dit was een grote verrassing voor mij! Dit was Gods plan en niet ons plan. toen 8 kinderen uit ons kinderen tehuis in het Kamp aankwamen hadden we allemaal het gevoel dat we geliefd zijn door God’s liefde … Zulke gevoelens kunnen niet worden vervangen door iets anders … Ik heb genoten van elke minuut in het Kamp: spelletjes, wedstrijden, ochtendgymnastiek, handwerken, Bijbelstudie, films, een wandeltocht naar de bergen en vele andere activiteiten. Namens mijn hele familie dank ik u voor alles wat u voor de Oekraïense kinderen in het Kamp hebt gedaan. Ik bid voor jullie!

Mijn naam is Maksym. Mijn ouders zijn niet christelijk. Ze willen niet dat ik naar het Huis van Gebed ga. Maar ik wil niet eens per jaar met hen naar de orthodoxe kerk … maar ik ga graag naar de zondagsschool van de Baptistenkerk. Dit jaar was mijn eerste keer in de christelijke Kamp. Ik vond het leuk om verschillende redenen. Allereerst was het Kamp ver van huis. We hadden een lange rit met een mooie grote bus. Ten tweede, was ik verbaasd om zulke prachtige natuur te zien, vooral toen we een wandeling naar de bergen maakte en daar een picknick hadden. Ondanks het feit dat het wat vermoeiend was vond ik het heel leuk. Ten derde was het eten heerlijk en ik ken ik nu meer verhalen uit de Bijbel. Ik hoop volgend jaar ook naar het christelijke Kamp te gaan.

Ik ben een wees en ik haat de zomer, omdat ons weeshuis tijdens die periode van het jaar gesloten is. Sommige kinderen hebben familieleden waar ze tijdens de zomer kunnen verblijven. Ik heb m’n moeder, maar ik wil niet bij haar zijn omdat ze veel drinkt terwijl er meestal geen eten in huis is … Deze zomer zal ik m’n hele leven onthouden. Het Kamp was als de hemel voor mij! Ik vond alles leuk en zou hier graag altijd zijn. Ik ben bang voor mijn toekomst, maar mijn kampleider vertelde me om God te vertrouwen en dagelijks te bidden. Ik hoop dat God mij zal helpen de juiste weg in mijn leven te vinden!